Tang Soo Do Στην Πράξη (Ki Cho, Τα Θεμέλια)

Παρακάτω, θα διαβάσετε αποσπάσματα της εισαγωγής από το πρώτο βιβλίο της σειράς ”TANG SOO DO ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ” με τίτλο Ki Cho, Τα Θεμέλια (σελίδες:48, φωτογραφίες:180).

Η σειρά γράφτηκε το 2011 και ολοκληρώνεται με άλλα τρία βιβλία: 2.Αυτοάμυνα Σε Έναν Άοπλο Επιτιθέμενο, (πιθανές καταστάσεις απειλής:25 σελίδες:44 φωτογραφίες:148) 3. Αυτοάμυνα Σε Έναν Άοπλο Επιτιθέμενο Για Γυναίκες (πιθανές καταστάσεις απειλής:22 σελίδες:40 φωτογραφίες:126) και 4. Αυτοάμυνα Σε Έναν Ένοπλο Επιτιθέμενο (πιθανές καταστάσεις απειλής: ρόπαλο:13, μαχαίρι:11, πιστόλι:6 σελίδες:52 φωτογραφίες:160).

Το πρώτο βιβλίο της σειράς, όπως πιθανόν καταλαβαίνουμε και από τον τίτλο, παρουσιάζονται αναλυτικά οι τεχνικές, που θα χρησιμοποιηθούν στα επόμενα βιβλία προς εξάσκηση. Επίσης, καταπιάνεται και με το πολύ σημαντικό κομμάτι, της θεωρίας της αυτοάμυνας, όπου και θα σας παραθέσω κάποια αποσπάσματα. Και τα τέσσερα βιβλία, στόχο έχουν να παρουσιάσουν διάφορες πιθανές περιπτώσεις απειλών, με εύκολες και κατανοητές αντιδράσεις αυτοάμυνας, ικανές να τις εφαρμόσουν και άτομα, που δεν έχουν εμπειρία από πολεμικές τέχνες.

<<….. Το Tang Soo Do, βασίζεται στις αρχές της μαλακότητας, της κυκλικής κίνησης και της διείσδυσης. Σαν τέχνη, αναπτύσσει στον ασκούμενο αμυντικές και επιθετικές ικανότητες, χρησιμοποιώντας το σώμα του και το χειρισμό διαφόρων όπλων, για την ανάπτυξη της δύναμης, της ταχύτητας, της συντονιστικής ικανότητας του σώματος και τα αντανακλαστικά του ατόμου. Έτσι, αναπτύσσεται ένα βαθύ αίσθημα αυτοπεποίθησης στο άτομο για τις ικανότητές του, όσον αφορά την σωστή αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων της ζωής, πνευματικά αλλά και πρακτικά. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να επέρχεται η ψυχική ηρεμία και η αίσθηση εσωτερικής γαλήνης, μετατρέποντας το άτομο σε ένα φιλήσυχο και ειρηνικό άνθρωπο, που δεν χρησιμοποιεί ποτέ την τέχνη με επιθετικό σκοπό, για να προκαλέσει κακό ή φόβο στους γύρω του. Σήμερα, που η κοινωνία μας έχει γίνει πολύ «επιθετική» (ψυχολογικά-πνευματικά: τηλεόραση-εργασιακό περιβάλλον-οικονομική πίεση αλλά και σωματικά: ληστείες-βιασμοί κτλ) για κάθε πολίτη, άνδρα-γυναίκα, είναι επιτακτική ανάγκη η εκπαίδευση σε μία μαχητική τέχνη που θα μας βοηθήσει να «δυναμώσουμε», ώστε να ανταπεξέλθουμε σε όλες αυτές τις απειλές. Το πρόβλημα είναι ότι ο μέσος πολίτης που κάνει μία καθημερινή ζωή, αφιερώνει πολύ χρόνο και ενέργεια στο να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις αυτής της ζωής. Η σειρά ”Tang Soo Do Στην Πράξη’’ ,είναι γραμμένη για αυτούς τους πολίτες, που ο ελεύθερος χρόνος τους είναι περιορισμένος, αλλά που δεν παύουν να έχουν και αυτοί την ίδια ανάγκη, για ένα πρακτικό σύστημα αυτοάμυνας. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, καταγράψαμε τις βασικές αρχές της τέχνης, έτσι παρουσιασμένες, ώστε να είναι εύκολο στον κάθε έναν, να μπορέσει να τις κατανοήσει, αλλά και να τις εξασκήσει για προσωπική του χρήση. Με συστηματική άσκηση τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα, από λίγη ώρα τη φορά, θα έχετε μία πλήρη εικόνα των βασικών στοιχείων του Tang Soo Do και πώς εφαρμόζονται σε καταστάσεις αυτοάμυνας…>>

<<…Τι Είναι η Αυτοάμυνα

Ο μοναδικός στόχος της αυτοάμυνας είναι η νίκη.

Η επιβίωσή σας κάτω από οποιαδήποτε κατάσταση, με κάθε κόστος, με κάθε τρόπο, χωρίς να απαιτείται fair play, εθιμοτυπία ή συμπόνια. Ένας βίαιος άνθρωπος, που θέλει να μας κάνει κακό, δεν έχει καμία σχέση με έναν αντίπαλο σε έναν αγωνιστικό χώρο. Το γεγονός και μόνο ότι κάποιος θέλει να σας κάνει κακό, σας δίνει αυτόματα το δικαίωμα να αμυνθείτε και να προστατέψετε την σωματική σας ακεραιότητα.

Προληπτικά Μέτρα 

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη αυτοάμυνα. Ο επιτιθέμενος θα αποφασίσει να σας κάνει κακό, όταν σας δει ευάλωτους, σε μία στιγμή αδυναμίας. Μειώνοντας αυτές τις πιθανότητες, αυτόματα αυξάνετε τα επίπεδα ασφαλείας. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αυξήσετε την επαγρύπνησή σας, για το περιβάλλον στο οποίο κινήστε, αλλά και για τον εαυτό σας, σαν πιθανό στόχο. Οι παρακάτω συμβουλές είναι πολύ χρήσιμες για αυτό το σκοπό.

 1. Αποφεύγετε να βγαίνετε έξω το βράδυ μόνοι.

 2. Να είσαστε γνώστες για τα μέρη στα οποία πάτε, αποφεύγοντας να πηγαίνετε σε περίεργα και απομονωμένα μέρη μόνοι.

 3. Αν πρέπει να πάτε κάπου μόνοι, να είσαστε ψυχολογικά έτοιμοι, να αντιμετωπίσετε έναν πιθανό κακοποιό.

 4. Επιλέξτε πολυπληθή μέρη. Αποφύγετε απομονωμένες περιοχές όπου η βοήθεια μπορεί να βρεθεί δύσκολα.

 5. Να έχετε αυτοπεποίθηση. Ένα φοβισμένο πρόσωπο, προκαλεί τον επιτιθέμενο και του δίνει δύναμη να προχωρήσει.

 6. Αποφύγετε να φοράτε ρούχα που περιορίζουν τις κινήσεις.

 7. Μην επιδεικνύετε πολύτιμα αντικείμενα όπως πορτοφόλια, κοσμήματα, μεγάλες τσάντες και ακριβά ρούχα.

 8. Παρατηρήστε το χώρο, ποιος είναι δίπλα σας και τι γίνεται γύρω σας. …>>

Προετοιμασμένοι για μία Επίθεση

Το να παίρνετε προληπτικά μέτρα, ασφαλώς μειώνουν τις πιθανότητες για μία επίθεση, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Το επόμενο επίπεδο της αυτοάμυνας είναι να είσαστε ικανοί, να αντιληφθείτε μία επικείμενη επίθεση. Τα παρακάτω σημάδια, δείχνουν μία πιθανή επίθεση πριν εκδηλωθεί. Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας. Αν κάτι δεν σας φαίνεται εντάξει, τότε μάλλον δεν είναι! Προλάβετε το κακό, ώστε να φύγετε από την επικίνδυνη κατάσταση αν είναι δυνατόν.

 • Η αναπνοή του επιτιθέμενου γίνεται ”ρηχή” και γρήγορη.

 • Τα χείλια του σφίγγουν ή αλλάζουν σχήμα.

 • Τα ρουθούνια του ανοίγουν.

 • Το πρόσωπό του αλλάζει χρώμα – κοκκινίζει.

 • Οι παλάμες του σχηματίζουν γροθιές.

 • Σφίγγει τα δόντια του.

 • Η στάση και το σώμα του σκληραίνει.

 • Βάζει το ένα πόδι μπροστά από το άλλο ενώ στέκεται. Όπως στην στάση μάχης.

 • Χρησιμοποιεί επιθετική ομιλία.

 • Έρχεται και στέκεται ακριβώς μπροστά σας.

 • Σηκώνει τα χέρια του μπροστά στο πρόσωπό σας.

 • Πιάνει ή ξύνει το μέτωπο του νευρικά…>>

Άλλους τομείς που αναλύω στο βιβλίο είναι:

<<…Ελέγχοντας το Φόβο 

…Για την αυτοάμυνα, ένα ποσοστό φόβου είναι πολύ ωφέλιμο σε μία δύσκολη κατάσταση. Όταν φοβάστε, οι αισθήσεις σας βρίσκονται σε συναγερμό και τα ένστικτά σας για τον ενδεχόμενο κίνδυνο, λειτουργούν καλύτερα. Επίσης, ελέγχοντας τον φόβο σας, αυξάνεται η δύναμή και η ταχύτητά σας αλλά και η συγκέντρωσή σας. Από την άλλη, αν ο φόβος σας κατακλύσει, το αποτέλεσμα θα είναι να παραλύσετε σωματικά – διανοητικά, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα να προστατέψετε τον εαυτό σας….

Αντιμετώπιση μιας Αναμέτρησης

(τα πέντε στοιχεία χωρίς την ανάλυση του βιβλίο)

Η Αποφυγή

Η Φωνή

Η Άμυνα

Τεχνικές Απελευθέρωσης

Χτυπήματα

Οι Δέκα Αρχές Αντιμετώπισης μιας Επίθεσης…>>

Φυσικά, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στο σημαντικό ρόλο, που παίζει η σωστή άσκηση, με το σωστό πρόγραμμα αλλά και η διατροφή μας, για ένα υγιές σώμα. Ο συνδυασμός των δύο, είναι που μας καθιστά ικανούς να ανταπεξέλθουμε σε μία κρίσιμη στιγμή.

<<… Άσκηση και Διατροφή

Το κλειδί για μία επιτυχημένη και ευχάριστη άσκηση είναι η διάρκεια και η ισορροπία. Πολλοί αρχάριοι, με τον ενθουσιασμό που τους κατέχει, εκπαιδεύονται υπερβολικά, κάνοντας άσκηση κάθε μέρα και πολύ σύντομα κουράζονται, απογοητεύονται ή τραυματίζονται. Ένα σωστό, ρεαλιστικό πρόγραμμα για τον κάθε έναν, είναι ο σίγουρος δρόμος προς την επίτευξη των προσωπικών σας στόχων. Μερικές συμβουλές είναι οι παρακάτω:

1. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα που μπορείτε να ακολουθήσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Τρεις φορές την εβδομάδα είναι ένα καλό πρόγραμμα για τον κάθε έναν. Οι κενές μέρες είναι πολύ χρήσιμες για να ξεκουραστούν οι μυς και οι κλειδώσεις σας. Επίσης, αυτές τις μέρες μπορείτε να τις αξιοποιήσετε με διάφορους τρόπους. Όπως, το να κάνετε χαλαρό stretching, ένα περίπατο, ποδήλατο ή ακόμη και να αφιερώσετε συνειδητά, μερικά λεπτά, σε ένα ήσυχο και ήρεμο δωμάτιο, για να ακούσετε χαλαρωτική μουσική. Γενικά, αυτές οι κενές μέρες από την άσκηση, μπορούν να αξιοποιηθούν κατά τέτοιον τρόπο που να βοηθήσετε το σώμα σας να ξαναβρεί τις δυνάμεις του, κρατώντας το ενδιαφέρον σας για την άσκηση υψηλό.       

2. Χρησιμοποιήστε Διάφορους Τρόπους Άσκησης.

Με την άσκηση σας στο Tang Soo Do, θα αναπτύξετε το σώμα σας, το αναπνευστικό σας σύστημα, τα εσωτερικά σας ζωτικά όργανα και τον εγκέφαλό σας. Παρ’ όλα αυτά, στις κενές μέρες σας μπορείτε να διαλέξετε ένα διαφορετικό συμπληρωματικό τρόπο για την ανάπτυξη σας. Το κολύμπι είναι μία πολύ καλή συμπληρωματική γυμναστική για το Tang Soo Do με πολλά οφέλη στην αντοχή σας. Ένα πολύ καλό και ευχάριστο σπορ, για την ανάπτυξη της ταχύτητας, της δύναμης και των αντανακλαστικών, είναι και το ping-pong που δουλεύει και σαν αερόβια άσκηση για χάσιμο λίπους. Ακόμη, και 2 λεπτά σχοινάκι, για τους πολυάσχολους που δεν έχουν χρόνο, θα σας κάνει να νιώσετε ανανεωμένοι, σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πολλές επιλογές, ώστε τις κενές μέρες σας, να τις αξιοποιήσετε όσο μπορείτε καλύτερα για την ανάπτυξη επιμέρους τομέων της άσκησής σας στο Tang Soo Do.

Διατροφή

Αυτοί που ασκούνται, έχουν περισσότερο ανάγκη από μία καλή διατροφή, για να οδηγήσουν το σώμα και την πνευματική τους κατάσταση σε μία αναβολική φάση. Μία καλή διατροφή είναι το Α και το Ω για μία καλή ζωή.

Αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε, είναι ότι τα αποτελέσματα της διατροφής, είτε είναι σωστή, είτε είναι λάθος, θα συσσωρευτούν και θα εμφανιστούν μετά από ένα χρονικό διάστημα στο μέλλον. Και αυτό, ίσως είναι το γεγονός, που κάνει πολλούς ανθρώπους να μην αντιλαμβάνονται, το πόσο μεγάλη σημασία έχει η ποιότητα των τροφών που βάζουν μέσα τους.

Οι τροφές για τον άνθρωπο, είναι ότι και η βενζίνη για τα αυτοκίνητα. Σας έχει ‘”τύχει’’ να βάλετε νοθευμένη βενζίνη; Αν είσαστε τυχεροί, το λιγότερο που θα παρατηρήσετε είναι το αυτοκίνητο ,να μην έχει καθόλου απόδοση και μπορεί μέχρι και να ακινητοποιηθεί, στέλνοντας το στο συνεργείο. Κάπως έτσι, λειτουργεί και το σώμα μας, βάζοντας στο στομάχι μας ”νοθευμένες” τροφές….

8 Γενικές Συμβουλές για Υγιεινή Διατροφή.

 • Απολαύστε το φαγητό σας.

 • Τρώτε μία ποικιλία διαφορετικών τροφίμων.

 • Τρώτε τις σωστές ποσότητες για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

 • Καταναλώστε αρκετά τρόφιμα πλούσια σε άμυλο και φυτικές ίνες.

 • Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά.

 • Μην τρώτε πολλά τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά.

 • Μην τρώτε συχνά τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη.

 • Εάν πίνετε αλκοόλ κάντε το με μέτρο.

Θα πρέπει καθημερινά να διαλέγετε μια ποικιλία τροφίμων, από τις τέσσερις παρακάτω ομάδες τροφίμων :

• Ψωμί, δημητριακά, πατάτες

• Φρούτα και λαχανικά

• Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

• Κρέας, ψάρι, και εναλλακτικά αυτών

Τέλος υπάρχει μια ομάδα τροφίμων, στην οποία κατατάσσονται τρόφιμα με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο, πλούσια είτε σε λιπαρά είτε σε ζάχαρη. Αυτά πρέπει να καταναλώνονται σπάνια, ή σε μικρές ποσότητες, αλλά σε καμιά περίπτωση, να αντικαθιστούν φαγητά από τις άλλες ομάδες.

Σκεφτείτε: Ποιο σώμα έχει περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μία επίθεση εναντίον του;

Ένα υγιές ευκίνητο σώμα, που δεν είναι υπέρβαρο, σε κάθε περίπτωση υπερτερεί έναντι ενός σώματος, που είναι συνηθισμένο να είναι καθισμένο σε έναν καναπέ…. >>

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, όπως κάνω πάντα στην διδασκαλία μου μέσα στη σχολή, έτσι και εδώ, πλησιάζω το θέμα με ρεαλισμό και ειλικρίνεια. Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου είναι το παρακάτω.

<<…Η σειρά αυτή έχει σαν σκοπό, να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την πρακτική πλευρά της παραδοσιακής μαχητικής τέχνης Tang Soo Do, σε περιπτώσεις που βρισκόμαστε εμείς, ή τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε κίνδυνο. 

Θα πρέπει να κατανοηθεί, ότι σε καμία περίπτωση αυτή η σειρά δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν έμπειρο δάσκαλο του Tang Soo Do, ή ότι θα σας καταστήσει ακατανίκητους…>>

Ο επίλογος του βιβλίου…

<<…Επίλογος

Η παραδοσιακή κορεάτικη τέχνη Tang Soo Do, εδώ και 2000 χρόνια, εξελίσσεται από σπουδαίους δασκάλους, που είχαν και έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στις μαχητικές τέχνες. Αυτό την καθιστά μία ολοκληρωμένη και επιστημονικά μελετημένη, τώρα πια, μαχητική τέχνη, που χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα, με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο, για το σκοπό της αυτοάμυνας, μέσω της σωστής χρήσης όλου του σώματος, αλλά και αναπτύσσοντας το πνεύμα και την εσωτερική ενέργεια του ασκούμενου.

Μία τέτοια τέχνη, δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί ολιστικά σε ένα μικρό βιβλίο, αλλά είμαι σίγουρος ,πως όποιος ασκηθεί επιμελώς στις τεχνικές που παρουσιάζονται, θα είναι σε θέση να αποκομίσει ένα κομμάτι από αυτή την τέχνη, πέρα από την ικανότητα που θα έχει αποκτήσει στον τομέα της αυτοάμυνας.

Παρ’ όλο που δεν έχουν παρουσιαστεί όλες οι τεχνικές της τέχνης, με την επιμελή άσκηση αυτών των ασκήσεων, θα μπουν οι ρίζες που θα σας κάνουν ικανούς, να καταλάβετε τις αρχές, από τις οποίες προέρχονται όλα, για να σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε και να ανθίσετε, μέσα από την δικιά σας μελέτη και τον πειραματισμό με νέους δικούς σας συνδυασμούς.

Εύχομαι αυτή η σειρά για τους αρχάριους, να είναι το πρώτο βήμα στις μαχητικές τέχνες, κάνοντάς τες κομμάτι της ζωής τους και σε αυτούς που ασχολούνται με κάποια μαχητική τέχνη, ελπίζω αυτή η σειρά να προσέφερε περισσότερη γνώση, ή μία εναλλακτική προσέγγιση στην τέχνη σας ή έστω, μία μεγαλύτερη όρεξη για άσκηση.

Καλή συνέχεια…>>

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμφωνώ στη χρήση της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης (e-mail) με σκοπό την λήψη του Newsletter, για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα Πολιτικής Απορρήτου.

Ακολουθήστε μας στα Social Media