Η ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ TANG SOO DO.

Πολλές  αλλαγές προκύπτουν κατά την διάρκεια της ωρίμανσης στον κάθε έναν από εμάς. Πολλές φυσικές και ψυχολογικές αλλαγές επέρχονται καθώς μεγαλώνουμε. Αυτές οι αλλαγές ( τα στάδια εξέλιξης ) μπορούν να επηρεάσουν την πρόοδο του μαθητή στο Tang Soo Do.

Ηλικία 4 με 6, πρώιμη παιδική ηλικία.

Σωματικά: Μαθαίνει βασικές κινήσεις. Ανώριμη φυσιολογία. Ευαίσθητο στην θερμοκρασία, στην διατροφή και στην κούραση. Μπορεί να κάνει άσκηση σε χαμηλούς τόνους για πολύ ώρα. Έντονη δραστηριότητα μόνο σε μικρά ξεσπάσματα με ξεκούραση ανάμεσα. Μικρές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών.

Ψυχολογικά: Ξεκινά να μαθαίνει να χρησιμοποιεί την ομιλία για να ικανοποιήσει  την περιέργειά του. Πολύ περιορισμένες ικανότητες στο να μαθαίνει πολλές κινήσεις στην σειρά. Ο βασικός χαρακτήρας και η προσωπικότητα αρχίζει στα 6. Μικρή ανάπτυξη της αίσθησης του κινδύνου. Μικρά διαστήματα προσοχής. Μηδαμινή αυτοσυγκέντρωση. Εγωκεντρικό, βλέπει τα πράγματα με την δικιά του οπτική γωνία. Η φαντασία του είναι στο έπακρο.

Tang Soo Do: Η καλύτερη ηλικία να ξεκινήσει την εξάσκηση στο Tang Soo Do. Τα βασικά ( βασικές τεχνικές, βασικοί κανόνες συμπεριφοράς ) μπορούν να γίνουν μέρος του χαρακτήρα του παιδιού. Η προπόνηση θα πρέπει να είναι ευχάριστη με πολλές κινήσεις. Πρέπει να αναπτυχθεί η αίσθηση της πρωτοβουλίας, του σκοπού και η σημασία να έχουμε μία κατεύθυνση, παρά να αναπτυχθεί το αίσθημα της ενοχής.

Ηλικία 6 με 12, πριν την εφηβεία:

Σωματικά: Έχουν επιτευχθεί βασικές ικανότητες. Δουλειά σε πιο σύνθετες κινήσεις. Το καρδιοαγγειακό και το πεπτικό σύστημα είναι ακόμα στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Είναι τρωτός στην κούραση και στην άσκηση κάτω από πίεση. Αναπτυσσόμενες κλειδώσεις θα πρέπει να προστατεύονται από το να τραυματιστούν. Τα αγόρια από τα κορίτσια διαφέρουν. Τα κορίτσια ωριμάζουν γρηγορότερα από τα αγόρια σε όλους τους τομείς.

Ψυχολογικά: Αρχίζει να καταλαβαίνει την θέση του σώματος και νιώθει τις κινήσεις. Βρίσκεται στο σημείο να κατανοεί πως οι κινήσεις μπορούν χρησιμοποιηθούν και αρχίζει να ΄΄συντονίζεται΄΄.  Η ανάπτυξή του έχει μπει σε μια σειρά. Η αυτοσυγκέντρωση έχει αυξηθεί αλλά είναι ακόμη περιορισμένη.

Tang Soo Do: Γρήγορη απόκτηση πολλών νέων ικανοτήτων και νέων τεχνικών. Οι φυσικές και πνευματικές ικανότητες έχουν καλυτερέψει αλλά είναι ακόμη μακριά από το επίπεδο ενός ενηλίκου. Αρχίζει να καταλαβαίνει χοντρικά πως οι βασικές τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Χρειάζεται να δουλέψει πάνω στην ανάπτυξη του να κατανοήσει τη θέση που κατέχει σε φυσικό, διανοητικό και κοινωνικό επίπεδο παρά το αίσθημα της κατωτερότητας.

Ηλικία 12 με 16, Εφηβεία:

Σωματικά: Περίοδος γρήγορης ανάπτυξης. Μπορεί να μάθει σύνθετες τεχνικές. Αυξημένες ικανότητες. Μαζί με την γρήγορη ανάπτυξη μπορεί να υπάρξουν και περίοδοι αδεξιότητας και υπερβολικής φυσικής αυτοεπιβεβαίωσης.

Ψυχολογικά: Γρήγορες ορμονικές αλλαγές. Πνευματική και συναισθηματική σύγχυση. Χρειάζεται να καθιερώσει μία ταυτότητα. Ανησυχία για το μέλλον τους. Αυξημένη αυτεπίγνωση.

Tang Soo Do: Γρήγορη ανάπτυξη. Περίοδοι αδεξιότητας. Φυσική ικανότητα συχνά περισσότερη από ότι υπολογίζουμε. Αυξάνεται η αναγνώριση στο τμήμα. Η καλύτερη εποχή να μάθει εναέριες τεχνικές.

Ηλικία 16 με 20, το Τέλος της Εφηβείας:

Σωματικά: Η ανάπτυξη κόβει ταχύτητα. Αυξημένη ικανότητα στο κοντρόλ. Η δύναμη αναπτύσσεται και το σώμα γίνεται πιο ρωμαλέο.

Ψυχολογικά: Ικανότητα  σε περίπλοκες συμβολικές σκέψεις. Αναγνωρίζει την πρόκληση. Αρχίζει να γίνεται αυτόνομος.

Tang Soo Do: Ελαστικός. Εύκολα βαριέται. Φυσική δύναμη. Καλή αντοχή. Συνήθως τραβιέται σε πολλές κατευθύνσεις : σχολείο, δουλειά, σχέσεις κτλ. Η οργάνωση του χρόνου είναι συνήθως δύσκολη. Ικανός στην σκληρή προπόνηση. Χρειάζεται να δουλέψει πάνω στην ανάπτυξη της ολοκληρωμένης εικόνας του εαυτού του σαν ένα ξεχωριστό άτομο στην κοινωνία.

Ηλικία 20 με 30, Νεαρός Ενήλικας:

Σωματικά: Έχει δύναμη, αντοχή και αρκετή ικανότητα στο κοντρόλ των διάφορων τεχνικών. Το σώμα του έχει αναπτυχθεί.

Ψυχολογικά: Αρχίζει να ηρεμεί μετά από την ΄΄καυτή΄΄ εφηβεία. Αυξάνεται ο έλεγχος των συναισθημάτων. Πρέπει να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της δουλειάς και της οικογένειας.

Tang Soo Do: Δυνατό μυαλό και πνεύμα σε ισορροπία με ένα δυνατό σώμα. Ικανότατος στις τεχνικές. Πρέπει να δουλέψει στο να αναπτύξει την ικανότητα να δημιουργεί προσωπικές σχέσεις και να κάνει επαγγελματικές δεσμεύσεις από το να νιώθει απομονωμένος.

Ηλικία 30 με 45, Ενήλικας:

Σωματικά: Μείωση στην φυσική, σωματική ικανότητα. Η ταχύτητα και ελαστικότητα μειώνεται γρηγορότερα από την δύναμη.

Ψυχολογικά: Ωριμότητα και σταθερότητα. Σταδιακή μείωση των φυσικών και τεχνικών ικανοτήτων σε αντίθεση με την αύξηση σε όχι τεχνικά θέματα όπως είναι το πνεύμα και η ψυχολογία. Πολλές υπευθυνότητες. Υπάρχει πιθανότητα να δυσκολευτεί να δεχτεί αυτό που συμβαίνει. Ότι αρχίζουν να μειώνονται  οι φυσικές ικανότητες.

Tang Soo Do: Ο καινούριος μαθητής θα πρέπει να κάνει άσκηση σε ένα επίπεδο σωστό για τις ικανότητές της ηλικίας. ( δεν είναι το ίδιο με έναν που είναι 20 χρονών ). Πρέπει να στραφεί προς την ανάπτυξη της αίσθησης της υπευθυνότητας που έχει για την μελλοντική γενιά, από την απραξία που μπορεί να εμφανιστεί λόγω ηλικίας.

Ηλικία 45 με 60, Μεσήλικας:

Σωματικά: Ολοφάνερη μείωση των φυσικών ικανοτήτων. Χρόνιες παθήσεις από το παρελθόν χτυπούν το σώμα. Αυξάνεται το ενδιαφέρον για την υγεία.

Ψυχολογικά: Η ΄΄κρίση΄΄ της μέσης ηλικίας. Ερωτηματικά αν έχουν δώσει όσο έπρεπε έμφαση στις αξίες της ζωής ή την έχουν σπαταλήσει μέχρι τώρα. Προσπαθούν να ξαναβρούν την ταυτότητά τους σαν άτομα. Αυξάνεται το ενδιαφέρον τους για την υγεία και την καλή ζωή. Θέλουν να ξαναγίνουν νέοι, με αποτέλεσμα να αρνούνται να προοδεύσουν, να προχωρήσουν μπροστά. Τείνουν να εστιάζονται στο πόσο έχουν ζήσει με το πόσο τους έχει μείνει.

Tang Soo Do: Η προπόνηση και οι διάφορες τεχνικές θα πρέπει να είναι συμβατές με την τωρινή φυσική τους κατάσταση. Αυξάνεται η εκμάθηση της όχι τεχνικής πλευράς του Tang Soo Do. ( φιλοσοφικά, πνευματικά θέματα ). Η μείωση των φυσικών ικανοτήτων είναι το φαινόμενο που συναντάμε πάντα, στην αρχή αυτής της περιόδου. Οι ουσιώδες αλλαγές στην δουλειά και στην θέση τους στην κοινωνία είναι το κοινό του τέλους, αυτής της περιόδου. Πρέπει να στραφούν προς την επανεκτίμηση του εαυτού και των αξιών της ζωής, αντί της αρνητικότητας.

Ηλικία 60+, Ηλικιωμένοι:

Σωματικά: Συνεχής μείωση σε όλες τις πλευρές των φυσικών ικανοτήτων. Αυξημένη ευπάθεια.

Ψυχολογικά: Αυξημένη δυσκολία στο να μαθαίνει καινούργια πράγματα. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για συναγωνισμό στην ικανότητα εκτέλεσης τεχνικών. Αυξημένο ενδιαφέρον για την υγεία.

Tang Soo Do: Έμφαση σε ένα δυνατό πνεύμα και σε πνευματικές ικανότητες, ενώ οι φυσικές ικανότητες εξασθενίζουν. Χρειάζεται να δουλέψει στο να αναπτύξει μία αίσθηση ικανοποίησης με την ζωή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμφωνώ στη χρήση της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης (e-mail) με σκοπό την λήψη του Newsletter, για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα Πολιτικής Απορρήτου.

Ακολουθήστε μας στα Social Media