Είσαι πάνω από 40 χρονών; Ξεκίνα Tang Soo Do!

Μια πολεμική τέχνη θα μπορούσε να σώσει τη ζωή μας, αλλά ίσως όχι ακριβώς, όπως μάλλον φανταζόμαστε. Ενώ οι πολεμικές τέχνες μπορεί να μας βοηθήσουν σε μια αντιπαράθεση, η πιθανή βελτίωση της υγείας μας, είναι το μεγαλύτερο όφελος από την εκπαίδευσή μας. Η κορεάτικη πολεμική τέχνη Tang Soo Do, μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας και να μας κάνει να αισθανθούμε πολύ καλύτερα.

Ο Brett Kraiger, δημοσίευσε μία μελέτη του British Journal of Sports Medicine, όπου ανέφερε τα οφέλη των πολεμικών τεχνών για τον μεσήλικα πληθυσμό. Για τη μελέτη τους, επέλεξαν άνδρες και γυναίκες, που εξασκούσαν την πολεμική τέχνη Tang Soo Do. Όπως κάθε επιστημονική μελέτη, έτσι και αυτή ήταν πολύ διεξοδική. Η σύγκριση περιελάμβανε τη μελέτη των μεσήλικων μαθητών της τέχνης και των μεσήλικων καθιστικών ατόμων.

Σαφώς, ήταν  προφανές ότι οι ασκούμενοι στο Tang Soo Do, είχαν καλύτερη αερόβια ικανότητα, ισορροπία, ευελιξία, αντοχή μυών και δύναμη. Το μόνο πράγμα που είχαν λιγότερο ήταν το σωματικό τους λίπος. Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το γράφημα των αποτελεσμάτων της μελέτης.

Οι πολεμικές τέχνες γενικά, είναι γνωστό ότι έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία μας. Το μεγαλύτερο όφελος, το βλέπουμε στην καρδιοαναπνευστική μας ικανότητα. Μια από τις καλύτερες μετρήσεις της καρδιαγγειακής ικανότητας είναι η δοκιμασία VO2-Max.

Τα αποτελέσματα δείχνουν σαφώς, ότι οι μεσήλικες που εξασκούν μία πολεμική τέχνη, (Tang Soo Do) έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα, έναντι των συνομηλίκων τους, που περνάνε την ώρα τους στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση.

Σε ένα άλλο εύρημα, από αυτή τη μελέτη του BJSM, αποδείχθηκε επίσης, ότι οι ασκούμενοι σε μία πολεμική τέχνη, είχαν περισσότερη δύναμη στους  τετρακέφαλους, με 20% καλύτερα (στατιστικά σημαντικό) αποτελέσματα. Σημειώστε, ότι παρόμοια αποτελέσματα έχουν βρεθεί και σε άλλες παρόμοιες μελέτες. Ειδικότερα, μεταξύ των ηλικιωμένων μαθητών του Tai Chi, αυτό το 20%, είναι αξιοσημείωτο ότι επιτεύχθηκε μετά από μόλις 6 μήνες.

Άλλες μετρήσεις δύναμης που εξετάστηκαν, ήταν τα push-ups και τα sit-ups, μιας και πολλές σχολές πολεμικών τεχνών, ενσωματώνουν push-ups και sit-ups, ως τακτικό μέρος της εκπαίδευσης.

Τα σημάδια που εμφανίζονται με το πέρασμα των χρόνων, επιβραδύνονται.

Τα θέματα της ευελιξίας και της ισορροπίας είναι χρόνια προβλήματα, που εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τόσο, ώστε αυτά να γίνονται δεκτά ως σημάδια γήρανσης. Αν μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτά τα δύο πράγματα, η περίοδος της μέσης ηλικίας και πάνω, θα είναι πολύ πιο υγιεινή και πολύ πιο ευχάριστη.

Ως εκ τούτου, οι πολεμικές τέχνες μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά τη διαδικασία γήρανσης. Η βρετανική μελέτη έδειξε, ότι η διαφορά στην ευελιξία μεταξύ των ασκούμενων και των ατόμων που έκαναν καθιστική ζωή, ήταν 114%.

Η ισορροπία γίνεται εξαιρετικά σημαντική καθώς μεγαλώνουμε.

Χιλιάδες ηλικιωμένοι τραυματίζονται κάθε χρόνο και, καθώς γερνάμε, οι τραυματισμοί που μπορεί να προκύψουν από τις πτώσεις, γίνονται χειρότεροι ή ακόμη-ακόμη και απειλητικοί για τη ζωή μας. Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούσουμε για ένα ηλικιωμένο άτομο που έπεσε και έσπασε το ισχίο του.

Οι πολεμικές τέχνες, είναι γνωστές για την ικανότητά τους να βελτιώνουν την ισορροπία και σε ορισμένες χώρες, ενθαρρύνονται ενεργά για τους ηλικιωμένους. Όσον αφορά τη μελέτη του BSMJ, η ισορροπία των ασκουμένων, ήταν περισσότερο από δύο φορές καλύτερη από την καθιστική ομάδα. Και φυσικά  μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι τα οφέλη από την επίτευξη αυτής της ισορροπίας στη μέση ηλικία, θα παραμείνουν καθώς γερνάμε.

Κατά των χρόνιων ασθενειών.

Η μελέτη του British Journal of Sports Medicine, έδειξε συγκεκριμένα ότι οι ενήλικες μέσης ηλικίας που συμμετείχαν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον τρία χρόνια, ήταν σε θέση να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες έντονα, με τέτοιες ικανότητες που αποδείκνυαν, ότι ήταν πολύ χαμηλός ο κίνδυνος να εμφανιστούν οι ασθένειες που οφείλονται στην καθιστική ζωή. Ποιες είναι αυτές; Πρόκειται για την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, την  οστεοπόρωση, την οστεοαρθρίτιδα, τον πόνο της μέσης και του διαβήτη τύπου 2. Μια ώρα δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να κάνει την τεράστια διαφορά στην ευαισθησία μας σε αυτές τις ασθένειες.

Πέρα από τα σωματικά οφέλη.

Αν και δεν καλύπτεται από τη μελέτη, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα οφέλη από τις πολεμικές τέχνες υπερβαίνουν τα φυσικά – σωματικά οφέλη.

Θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης, ότι υπάρχουν και πολλά εξαιρετικά ψυχολογικά θετικά στοιχεία. Όχι μόνο έχετε περισσότερη ενέργεια, αλλά είστε και πιο παραγωγικοί, διότι η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι λεγόμενες και ορμόνες της ευτυχίας, οι οποίες σας κάνουν να αισθάνεστε ψυχολογικά πιο καλά και αναζωογονούν τον εγκέφαλο.

Αντίθετα με το να τρέχετε σε ένα διάδρομο γυμναστικής, οι πολεμικές τέχνες δεν είναι βαρετές. Είναι ασχολίες που βασίζονται στην αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους και απαιτούν πειθαρχία και εστίαση. Επίσης, πρέπει να είστε πνευματικά παρόντες κάθε στιγμή. Έτσι, το μυαλό μας δεν έχει το χρόνο να ασχοληθεί με τα καθημερινά μας προβλήματά και να αισθανθεί το stress, που συχνά αποτελεί μέρος της καθημερινής μας ζωής. Για αυτό οι πολεμικές τέχνες είναι ιδανικές για την καταπολέμηση του άγχους.

Η άσκηση στο Tang Soo Do, περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από τους μύες μας. Περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τον συναισθηματικό μας πυρήνα. Κάθε κίνηση, αυξάνει την εστίασή μας και η αυτοπεποίθησή μας μεγαλώνει από την πρόσφατα αναπτυγμένη ικανότητά μας να εστιάζουμε και να ελέγχουμε το σώμα μας. Έχει αποδειχθεί, ότι οι ασχολούμενοι με τις πολεμικές τέχνες, έχουν καλύτερη κοινωνική ζωή και λιγότερη ανησυχία από τον γενικό πληθυσμό. Τα σώματά τους είναι ανθεκτικά και υγιή. Ενώ, η σύνδεση του νου και του σώματος είναι σε υψηλό επίπεδο.

Είσαι πάνω από 40 χρονών; Γιατί πρέπει να επιλέξεις τις πολεμικές τέχνες.

Αν είστε μεσήλικες και θέλετε μια πλήρη ανανέωση ολόκληρης της ζωής σας, το Tang Soo Do μπορεί να σας την προσφέρει. Υπάρχει μια κοινωνική διάσταση σε αυτό και μπορείτε να συμμετάσχετε σε οποιοδήποτε επίπεδο. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν έχετε την ισορροπία, με λίγη εξάσκηση θα καταφέρετε να στέκεστε στο ένα πόδι πριν το καταλάβετε. Αυτό και μόνο θα σας δώσει μια μεγάλη αίσθηση αυτοπεποίθησης. Μόλις κάνετε αυτό το πρώτο βήμα, εισάγεστε σ’ έναν εντελώς νέο κόσμο για εσάς. Εκτός από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της υγείας, θα έχετε επίσης πολλές θετικές ψυχολογικές παρενέργειες. Η απόφαση σας αυτή, θα αλλάξει την ζωή σας και δεν θα το μετανιώσετε. Τα οφέλη από τις πολεμικές τέχνες είναι ολιστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμφωνώ στη χρήση της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης (e-mail) με σκοπό την λήψη του Newsletter, για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα Πολιτικής Απορρήτου.

Ακολουθήστε μας στα Social Media