Δυσκολίες, Προκλήσεις = Ωρίμανση!

Καθημερινά, αντιμετωπίζουμε πολλές διαφορετικές δυσκολίες. Πάνω που ξεμπερδεύουμε με μία, γεννιέται αμέσως μία άλλη! Παρόλα αυτά, αν δεν είχαμε δυσκολίες, αν η ζωή μας ήταν χωρίς προβλήματα, δεν θα υπήρχε ωρίμανση.

Μία διαφορετική προσέγγιση στην λέξη ”δυσκολίες” είναι οι ”ευκαιρίες”. Οι δυσκολίες, μας δίνουν την ευκαιρία να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Να δούμε σε ποιους τομείς υστερούμε και σε ποιους είμαστε δυνατοί.

Αντί να βλέπουμε τα προβλήματα τόσο μεγάλα, που δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, να αγχωνόμαστε και να απογοητευόμαστε πριν καν ξεκινήσουμε, ας αλλάξουμε την ψυχολογία μας και ας τα αντιμετωπίσουμε με θετικό τρόπο, αντιλαμβανόμενοι ότι στο ”πρόβλημα” στο τέλος, θα υπάρχει η ευκαιρία να ωριμάσουμε! Να γίνουμε σοφότεροι.

Σε μία ημερίδα προσωπικής ανάπτυξης που είχα παρακολουθήσει, η ομιλήτρια κάποια στιγμή μας ρώτησε, τι είσαστε: ”Succes Hunter” ή ”Failure Fleer”. Η απόδοση στα ελληνικά είναι ”Κυνηγός επίτευξης της Επιτυχίας” ή ”Αποφεύκτης της Αποτυχίας”. Και οι δύο τύποι προσωπικοτήτων θέλουν το καλύτερο, αλλά η αφετηρία της προσπάθειάς τους για να πετύχουν, είναι τελείως διαφορετική. Ας αναλογιστούμε λίγο τις διαφορές τους…

Ακόμη και αν το πρόβλημα, θεωρούμε ότι είναι πάνω από τις δυνάμεις μας, ας πιέσουμε τον εαυτό μας να προχωρήσει, δίνοντας την δυνατότητα στον εαυτό μας μέσω της διαδικασίας, να αναπτυχθεί και να γίνει δυνατότερος.

Κάθε φορά θα πρέπει να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς να μας απασχολεί το αποτέλεσμα περισσότερο από όσο πρέπει. Είμαστε απλά άνθρωποι. Το πιο σημαντικό πράγμα, είναι η προσπάθεια μας να είναι 100% ειλικρινής! Τα αποτελέσματα θα είναι αυτά που πρέπει…

Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, προσπαθούμε να υπολογίσουμε το αποτέλεσμα πριν ακόμη αρχίσουμε. Πολλές φορές περιμένουμε πάρα πολλά και όταν αυτά δεν έρχονται απογοητευόμαστε. Ακόμη και αν δεν έχουμε δώσει εκατό τις εκατό όλη μας την προσπάθεια, τα παρατάμε. Έτσι, αρχίζουμε να δυναμώνουμε σιγά σιγά, το αίσθημα της αποτυχίας και της κακής ψυχολογίας, που θα μας συντροφεύει σε όλες μας τις σκέψεις και σε οποιαδήποτε μελλοντική μας προσπάθεια. Είναι μία λάθος στάση απέναντι στα προβλήματα.

Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε να έχουμε προβλήματα. Πρέπει πάντα να περιμένουμε και να είμαστε προετοιμασμένοι να εμφανιστούν νέα. Το να προσπαθούμε να τα αποφεύγουμε συνεχώς, μας κουράζει ψυχολογικά και τα προβλήματα δεν εξαφανίζονται, είναι πάντα εκεί, απέναντί μας. Θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και με λογική, να βρούμε την καλύτερη λύση. Είναι μία ευκαιρία για ωρίμανση!

Αυτό το πνεύμα αναπτύσσουμε μέσω της καθημερινής μας άσκησης στο Tang Soo Do. Επίσης, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στην κοινωνία. Θα πρέπει να νοιαζόμαστε για τους άλλους. Το να σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας, δεν θα μας κάνει ποτέ πραγματικά ευτυχισμένους. Η έγνοια που έχουμε για τον συνάνθρωπό μας, είναι που μας κάνει ευτυχισμένους.

Ας κοιτάξουμε τον χώρο που κάνουμε άσκηση. Αποτελείται από πολλά μικρά κομμάτια στρώματος που είναι ενωμένα όλα μαζί, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μας προσφέρουν έναν ασφαλή χώρο άσκησης. Χωρίς αυτές τις ”ενώσεις”, αν το κάθε κομμάτι ήταν μόνο του, δεν θα ήταν χρήσιμο ενώ θα ήταν και πολύ επικίνδυνο για την άσκησή μας. Θα μας ήταν πολύ δύσκολο να κινηθούμε ελεύθερα και με ασφάλεια.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι ικανότητές μας είναι οι μόνες υπεύθυνες για τις επιτυχίες μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς τους άλλους. Για αυτό, θα πρέπει να προσπαθούμε να κατανοούμε τους ανθρώπους και να αναπτυσσόμαστε όλοι μαζί, έχοντας πάντα ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για τους άλλους, όπως κάνει ο κάθε μαθητής μέσα στην σχολή. Αυτό, μας βοηθά να δυναμώσουμε το πνεύμα μας και να δημιουργήσουμε συγχρόνως την σωστή νοοτροπία απέναντι στις προκλήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμφωνώ στη χρήση της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης (e-mail) με σκοπό την λήψη του Newsletter, για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα Πολιτικής Απορρήτου.

Ακολουθήστε μας στα Social Media