
Οι ζώνες στο Tang Soo Do, παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στο ταξίδι του μαθητή, προς την ανάπτυξη του. Το σύστημα των ζωνών, αποτελείται από 7 χρώματα, που αντιπροσωπεύουν την εξέλιξη του μαθητή, όχι μόνο στο τεχνικό κομμάτι της τέχνης, αλλά και σε όλα τα θέματα, που έχουν να κάνουν με τη ζωή γενικότερα.
Το Tang Soo Do, υιοθετεί τα χρώματα: Άσπρο, πορτοκαλί, πράσινο, καφέ, κόκκινο, μπλε και μαύρο. Κάθε ένα χρώμα έχει την δικιά του φιλοσοφική ερμηνεία. Τα χρώματα των ζωνών αντιπροσωπεύουν τους κύκλους των εποχών και της ζωής. Όπως, άνοιξη – καλοκαίρι – φθινόπωρο – χειμώνας ή στη ζωή, γέννηση – ενηλικίωση – ωρίμανση και θάνατος, όπου μας οδηγεί σε μία ανακύκλωση της σειράς, με μία νέα γέννηση.
Yu Gup Ja (επίπεδο έγχρωμων ζωνών)
Το επίπεδο των έγχρωμων ζωνών λέγεται Gup και αποτελείται από 10 βαθμίδες, συν το επίπεδο της Cho Dan Bo – μπλε ζώνη. Ας δούμε λίγο την φιλοσοφική ερμηνεία των χρωμάτων, έτσι όπως μας τα διδάσκει η World Tang Soo Do Association.

ΑΣΠΡΟ: Το χρώμα των αρχαρίων. Το άσπρο αντιπροσωπεύει ένα πρωταρχικό στάδιο ανάπτυξης. Έτσι, όπως ο σπόρος βρίσκεται αδρανής κάτω από τα χιόνια του χειμώνα.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Το πορτοκαλί αντιπροσωπεύει τη νέα βλάστηση, που εμφανίζεται με την άνοιξη. Η γνώμη μας στο Τang Soo Do αρχίζει να αποκαλύπτεται.
ΠΡΑΣΙΝΟ: Το πράσινο αντιπροσωπεύει την γρήγορη ανάπτυξη της νιότης καθώς φτάνει το καλοκαίρι.
ΚΑΦΕ: Το καφέ αντιπροσωπεύει τη δύναμη, τη σταθερότητα, την ευκινησία, τη σπουδαιότητα και τη σοφία. Πρόκειται για ένα σταθεροποιητικό στάδιο πνευματικά και σωματικά, ανάλογο με αυτό των φυτών, που περιορίζουν την ανάπτυξή τους και προετοιμάζουν το λουλούδι στο τέλος του καλοκαιριού.
ΚΟΚΚΙΝΟ: Το κόκκινο αντιπροσωπεύει το αίμα, τη ζωή, την ενέργεια, την προσοχή και τον έλεγχο. Η δύναμη και οι τεχνικές του μαθητή, αρχίζουν να ανθίζουν και να ωριμάζουν.
ΜΠΛΕ: Το μπλε αντιπροσωπεύει την ωριμότητα, την υπόληψη, την τιμή. Η μπλε ζώνη δίνεται στους Cho Dan Bo, δηλαδή στους υποψήφιους για μαύρη ζώνη. Πρέπει να προετοιμάσουν το νου και το σώμα, για το τελικό βήμα που απαιτείται για την απόκτηση της μαύρης ζώνης.
ΜΑΥΡΟ: Το μαύρο αντιπροσωπεύει την κυριότητα, την ηρεμία, την αξιοπρέπεια, την ειλικρίνεια. Η μαύρη ζώνη είναι το τελικό στάδιο ενός κύκλου ζωής και η αρχή ενός άλλου. Έτσι, βλέπουμε ότι δεν είναι μόνο το τέλος ενός σταδίου, αλλά ακόμα πιο σημαντικά, είναι η αρχή μιας πορείας, που οδηγεί μέσω των βαθμών των ανώτερων μαύρων ζωνών, στην αληθινή γνώση.
Το επίπεδο αυτό λέγεται Yu Dan Ja (κάτοχος dan) και αποτελείται από το 1ο νταν, το 2ο νταν, το 3ο νταν και το 4ο νταν. Τα επίπεδα ξεχωρίζονται με τις αντίστοιχες άσπρες γραμμές (σιρίτια) στην άκρη της μαύρης ζώνης.
Ko Dan Ja – Master
Παραδοσιακά, πλήρης άδεια για να διδάξει κάποιος το Tang Soo Do, δινότανε σε αυτόν που κατακτούσε αυτό το επίπεδο. Ο τίτλος στην Κορέα ονομάζεται Sah Bum Nim. “Sah” κυριολεκτικά σημαίνει δάσκαλος. “Bum” σημαίνει παράδειγμα και “Nim” είναι τίτλος τιμής. Αυτή η αναγνώριση δίνεται σε έναν αξιόλογο και σεβαστό δάσκαλο. Οι δάσκαλοι αυτοί, προπονούνται επιμελώς και είναι αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη της “εσωτερικής δύναμης” (Nae Kong), στο διαλογισμό και στην εξύψωση του πνεύματος. Η ζώνη του Master, είναι μαύρη και την διατρέχει μία κόκκινη γραμμή. Αυτό δείχνει την κατάκτηση της γνώσης όλων των προηγούμενων επιπέδων αλλά πιο σημαντικό, της γνώσης της εσωτερικής δύναμης. (Nae Kong)
Το επίπεδο αυτό αποτελείται από τις ζώνες – επίπεδα:
Master 4ο νταν: Μαύρη ζώνη με μία κόκκινη γραμμή.
Master 5ο νταν: Μαύρη ζώνη με μία κόκκινη γραμμή.
Master 6ο νταν: Μαύρη ζώνη με δύο κόκκινες γραμμές.
Master 7o νταν: Μαύρη ζώνη με δύο κόκκινες γραμμές.
Master 8ο νταν: Άσπρη ζώνη με διαδοχικά κόκκινα κουτάκια.
Master 9ο νταν: Κόκκινη ζώνη με διαδοχικά μαύρα κουτάκια.
Το υψηλότερο επίπεδο που μπορεί κάποιος να κατακτήσει είναι το 9ο νταν. Αυτή η φιλοσοφία έχει να κάνει με την αρχαία ανατολίτικη πεποίθηση, ότι το 9 είναι ο τελικός αριθμός της επιτυχίας που μπορεί κάποιος να κατακτήσει εν ζωή, γιατί το 10ο επίπεδο ισοδυναμεί με την τελειότητα. Και ενώ θα πρέπει πάντα να επιδιώκουμε την ανάπτυξη του εαυτού μας, θα πρέπει επίσης, να αποδεχθούμε και τα ανθρώπινα όρια μας. Έτσι, το 10ο επίπεδο, θα συμβολίζει μία νέα αρχή ενός ακόμη κύκλου…
Η ιεραρχία στο Tang Soo Do σε σύγκριση με την κοινωνία.
Στο Tang Soo Do, υπάρχει μία ιεραρχία που μπορούμε να την συγκρίνουμε και σε άλλους τομείς της ζωής. Όπως στο στρατό, στη θρησκεία, στις επιχειρήσεις ή στους ακαδημαϊκούς κύκλους. Οι υπάρξεις αυτών των ιεραρχιών στους διάφορους τομείς, είναι αναπόφευκτες ώστε να υπάρχει εσωτερική τάξη.
Τα επίπεδα και οι θέσεις αυτού του συστήματος καθορίζονται από πολλούς παράγοντες. Κάποια σημαντικά στοιχεία είναι:
-
Κατορθώματα
-
Χρόνος στο επίπεδο (εμπειρία)
-
Ικανότητες (επιδόσεις)
-
Αίσθηση της ευθύνης
-
Συνεισφορά
-
Ηγεσία
-
Ακαδημαϊκά επιτεύγματα
Μελετώντας την ιστορία του Tang Soo Do, βλέπουμε ότι οι ικανότητες κάποιου στην τέχνη, μπορούσαν να επηρεάσουν την θέση του και σε άλλους τομείς όπως είναι ο στρατός κ.α. Ένα παράδειγμα είναι η προαγωγή του Yi Ui-Min τον 11ο αιώνα, σε στρατηγό, από τον Βασιλιά Uijong της δυναστείας Koryo, αφού είδε πρώτα τις εξαίσιες ικανότητές του στο Soo Bahk Ki.
Το Tang Soo Do, είναι αποτέλεσμα κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, για αυτό εμπεριέχει βαθιά αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης, μαζί με τα ατομικά επιτεύγματα. Εν κατακλείδι, στους μαθητές του Tang Soo Do, αναμένεται να είναι απόλυτα κατανοητό η ευθύνη της προσφοράς προς τον συνάνθρωπό.
Με την πρώτη ματιά, μπορεί να μην φαίνεται λογικό να συγκρίνεις ιεραρχίες άλλων τομέων με αυτό του Tang Soo Do. Ωστόσο, μια πιο ουσιαστική σύγκριση αυτόν τον ιεραρχιών, μας κάνει να κατανοήσουμε καλύτερα την προσέγγιση αυτή που λέει, να ”ζήσουμε” με την τέχνη του Tang Soo Do στη κοινωνία.
Καθώς ο μαθητής του Tang Soo Do, αναπτύσσεται μέσω των επιπέδων των ζωνών και μέσω του επιπέδου της μαύρης ζώνης, τόσο μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η προσφορά στη σχολή, στην ομοσπονδία, στις πολεμικές τέχνες και στην κοινωνία γενικότερα. Παρομοίως, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στο στρατό και στον κόσμο των επιχειρήσεων, ο εκπαιδευτικός, ο αξιωματικός και ο διευθυντής, όλοι έχουν την ευκαιρία να μεγαλώσουν την σφαίρα της επιρροής τους καθώς ανεβαίνουν στην ιεραρχία.
Ωστόσο, μαζί με την ηγεσία έρχονται και οι ευθύνες και το καθήκον. Ο εκπαιδευτής του Tang Soo Do, έχει την υποχρέωση οι μαθητές που ακολουθούν να έχουν ότι χρειάζονται για να πετύχουν. Ο εκπαιδευτής πρέπει να είναι αποτελεσματικός, παρακινητής και παράδειγμα προς μίμηση.
Οι Masters στο Tang Soo Do, δεν θα πρέπει να είναι μόνο ικανότατοι τεχνίτες, αλλά και σπουδαίοι ηγέτες, εκπαιδευτικοί, φιλόσοφοι. Πολύς κόσμος, εξαιτίας μη σωστών επαγγελματιών, μας βλέπει μόνο σαν ανθρώπινες μηχανές καταστροφής. Οι αντιλήψεις αυτές, τους δημιουργούν πολλές παρεξηγήσεις για την τέχνη μας.
Ο κόσμος, πρέπει να μάθει τις απαιτήσεις που χρειάζονται για να τα καταφέρει ένας εκπαιδευόμενος στο Tang Soo Do. Αυτό, θα φέρει και την κατάλληλη αναγνώριση στους μαθητές του Tang Soo Do. Για να αποκτήσει κάποιος ένα Δοκτορά, απαιτούνται 20 χρόνια και πλέον ακαδημαϊκής μελέτης ή 20 χρόνια στο στρατό ισοδυναμούν με συνταγματάρχη ή διευθυντή σε μία επιχείρηση. Είκοσί χρόνια αφοσίωσης στο Tang Soo Do, ισοδυναμεί με την αντίστοιχη κοινωνική θέση στους άλλους τομείς.
Με αυτές τις συγκρίσεις, κάποιος μπορεί να διακρίνει την στενή σχέση της τέχνης μας με τους άλλους τομείς της ζωής. Κοιτώντας αυτές τις αναλογίες, ο μαθητής εκτιμά περισσότερο την εξάσκηση στην τέχνη μας αλλά πιο σημαντικό, πως σχετιζόμαστε με την ζωή, μέσω της τέχνης του Tang Soo Do!
