Όλα γίνονται την κατάλληλη στιγμή αν….

Έχετε πάει ποτέ για ψάρεμα; Παρόλο που εγώ πήγαινα σποραδικά όταν ήμουν μικρός, θα ήθελα να μοιραστώ αυτή την μικρή μου εμπειρία. Όταν ήθελα να πιάσω οπωσδήποτε ένα ψάρι, δεν τα κατάφερνα. Καθόμουν με τις ώρες, χωρίς ούτε ένα τσίμπημα, με αποτέλεσμα να νευριάζω και να αγχώνομαι, μιας και είχα δηλώσει, ότι θα επιστρέψω με το μεγάλο ψάρι! Η προφανής εξήγηση είναι, ότι η νευρικότητα μου και η ανυπομονησία μου, πιθανόν να κούναγαν την πετονιά διώχνοντας τα ψάρια! Βέβαια, αυτό είναι το αποτέλεσμα της πνευματικής μου κατάστασης εκείνη την ώρα, ”δεν μπορώ να πιάσω ένα ψάρι”. Όταν επιθυμούμε να έχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα σύντομα, τείνουμε να γινόμαστε ανήσυχοι και να έχουμε άγχος για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

———————————-

” Όταν το θέλεις δεν το βρίσκεις ” 

Γρίφος του Ζεν  

———————————-

Όταν πηγαίνουμε για ψάρεμα, πρέπει να πηγαίνουμε μόνο για ψάρεμα! Πρέπει να είμαστε ήρεμοι και να απολαμβάνουμε την τοποθεσία και την φύση. Απολαμβάνουμε που πήγαμε για ψάρεμα, όχι απαραίτητα να πιάσουμε ένα. Έχοντας το μυαλό μας στο αποτέλεσμα, γινόμαστε ανήσυχοι, δεν συμμετέχουμε με όλο μας το είναι στην διαδικασία και έτσι δεν το απολαμβάνουμε. Αυτό, βρίσκει και εφαρμογή στην άσκησή μας στο Tang Soo Do.

————————————————————

” Ένας νέος στην Ιαπωνία ταξίδεψε πολύ για να βρει τη σχολή

   ενός διάσημου πολεμιστή. Όταν τελικά έφτασε στη σχολή τον

   υποδέχτηκε ο ίδιος ο δάσκαλος. 

– Τι θέλεις από εμένα; τον ρώτησε.

– Θέλω να γίνω μαθητής σου για να γίνω ο καλύτερος καρατέκα

  στη χώρα, απάντησε ο νέος, πόσο καιρό θα μου πάρει;

– Δέκα χρόνια τουλάχιστον, απάντησε ο δάσκαλος

– Δέκα χρόνια είναι πολύς καιρός, είπε ο νέος, και αν προσπαθήσω

  και δουλέψω δύο φορές πιο σκληρά από ό,τι οι άλλοι μαθητές σου;

– Είκοσι χρόνια τότε, απάντησε ο δάσκαλος.

– Είκοσι χρόνια! Και αν εξασκούμε μέρα και νύχτα με όλες μου

  τις δυνάμεις;

– Τριάντα χρόνια! ήταν η απάντηση του δασκάλου. 

– Πως γίνεται κάθε φορά που λέω ότι θα προσπαθήσω σκληρότερα

  να μου λες οτι θα αργήσω περισσότερο; ρώτησε ο νέος.

– Η απάντηση είναι απλή, είπε ο δάσκαλος, Όταν το ένα σου μάτι

  καρφωθεί πάνω στο στόχο σου, τότε δεν σου μένει παρά μόνο ένα

  μάτι για να βρεις το ΔΡΟΜΟ. ”

————————————————————

Ερχόμαστε στη σχολή, για να χτίσουμε ένα δυνατό πνεύμα, μέσω της φυσικής μας άσκησης και του διαλογισμού. Αν μας απασχολεί, το πόσο γρήγορα θα ανέβουμε τις βαθμίδες της τέχνης, αυτό αποσπά την προσοχή μας, από το καθημερινό μας μάθημα. Δεν απολαμβάνουμε τις στιγμές μας, μέσα στη σχολή και την “μαγεία” της άσκησης, αυτής καθεαυτής. Θέλω, όλοι οι μαθητές μας να χαίρονται την άσκησή τους και να έχουν μία ευτυχισμένη ζωή.

Υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για όλα. Για να είμαστε έτοιμοι, να αδράξουμε την ευκαιρία, το μυαλό μας θα πρέπει να είναι ήρεμο. Όταν πηγαίνουμε για ψάρεμα, θα πρέπει να είμαστε απόλυτα απορροφημένοι σε αυτό και να χαιρόμαστε την στιγμή, τότε είναι που συχνά πιάνεις το ψάρι. Παρομοίως, όταν συμμετέχεις πλήρως και ειλικρινά στην άσκησή σου, τα αποτελέσματα της προσπάθειάς σου θα έρθουν. Όχι απαραίτητα όταν τα θέλεις, αλλά την κατάλληλη στιγμή – όταν πρέπει.

Ερχόμαστε στη σχολή για να εξασκηθούμε από μέσα προς τα έξω. Εκπαιδεύουμε το πνεύμα μας, να είναι ήρεμο και δυνατό. Αυτό, θα εκδηλωθεί από μόνο του στην εμφάνισή μας και στην συμπεριφορά μας. Το να εξασκούμε μόνο το σώμα μας, ώστε να το κάνουμε δυνατό και σκληρό, ευελπιστώντας ότι αυτό θα περάσει και στο πνεύμα μας, είναι λάθος τρόπος. Στη ζωή μας και στο Tang Soo Do, όλα γίνονται την κατάλληλη στιγμή αν… απολαμβάνεις τη διαδικασία! 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμφωνώ στη χρήση της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης (e-mail) με σκοπό την λήψη του Newsletter, για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα Πολιτικής Απορρήτου.

Ακολουθήστε μας στα Social Media