Ο Διαλογισμός στο Tang Soo Do

Ο διαλογισμός ονομάζεται Sun στη Κορέα, Zen στην Ιαπωνία και Chan στη Κίνα. Ανεξάρτητα το πως ονομάζεται, έχει τον ίδιο βασικό σκοπό σε κάθε πολιτισμό.

Σαν μύστες του Tang Soo Do, θα πρέπει να έχουμε μία κατανόηση των βασικών αρχών και μεθόδων του διαλογισμού. Αν κάποιος επιθυμεί ειλικρινά, να αφομοιώσει την τέχνη του Tang Soo Do, θα πρέπει να υπερβεί το τεχνικό κομμάτι, έτσι ώστε η εξάσκησή του να γίνει μία -τέχνη χωρίς τέχνη-,  που θα πηγάζει από το ασυνείδητο. Πολλοί μαθητές μπερδεύουν τις τεχνικές αναπνοής (ki kong) με τον διαλογισμό. Ο διαλογισμός όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Ο διαλογισμός ασχολείται με το μυαλό, ενώ οι τεχνικές αναπνοής (ki kong) αναπτύσσουν ενέργεια, μέσω των αναπνευστικών ασκήσεων. Γενικά, ο διαλογισμός είναι μία μέθοδος, που μεταφέρει τον ασκούμενο, σε μία κατάσταση χαλάρωσης καθαρίζοντας το μυαλό. Αναπτύσσει το Moo Shim (άδειος νους) και δημιουργεί μία βαθιά εσωτερική ηρεμία. Μας ελευθερώνει από πολλά ψυχολογικά βάρη και περισπασμούς της καθημερινότητας. Ο διαλογισμός, σε συνδυασμό με το ki kong, μπορεί να είναι πολύ αποδοτικός, σαν μέθοδος θεραπείας του μυαλού και του σώματος.

Ο άνθρωπος, ζει σε τρία επίπεδα συνείδησης. Στο συνειδητό μυαλό, στο ασυνείδητο και στο υποσυνείδητο. Αυτά τα επίπεδα διαταράσσονται από το στρες, τις ανησυχίες και τον γρήγορο ρυθμό της καθημερινότητας. Ο διαλογισμός, βοηθά το συνειδητό μυαλό να απαλλαγεί από αυτές τις μη ”αληθινές” καταστάσεις. Έτσι με το καιρό, ο άνθρωπος έρχεται σε μία κατάσταση ηρεμίας και γαλήνης, αποκτώντας ξανά τον έλεγχο του μυαλού και των συναισθημάτων του.

Για να επιτύχουμε το επίπεδο Moo Shim (κενός νους), χρειαζόμαστε ένα ήσυχο και καλά αεριζόμενο μέρος. Για αυτό, αν μπορούμε, επιλέγουμε να πάμε στο βουνό ή σε άλλο φυσικό μέρος. Σε αντίθετη περίπτωση, που αυτό δεν είναι εφικτό, επιλέγουμε ένα άνετο χώρο χωρίς φασαρία. Χαμηλός φωτισμός, με ένα αναμμένο κερί μπροστά μας και μία ειδική απαλή μουσική, δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα, για να επιτύχουμε χαλάρωση και συγκέντρωση.

Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι να κάνουμε διαλογισμό. Εστίαση στη φλόγα του κεριού, μετρώντας τις αναπνοές, οραματισμός κ.α. Τα οφέλη το διαλογισμού είναι πολλά: ήρεμη προσωπικότητα, κατανόηση (σοφία), καλή σωματική και ψυχική υγεία και το σημαντικότερο, αναπτύσσουμε έναν εστιασμένο νου, που μας καθιστά πιο αποτελεσματικούς στην καθημερινότητά μας, αλλά και στην άσκησή μας στο Tang Soo Do.

Εμείς, που εξασκούμε μία παραδοσιακή μαχητική τέχνη, έχουμε ακούσει πολλές φορές την φράση ”karate, is moving zen” δηλαδή, το ”καράτε είναι διαλογισμός σε κίνηση”. Ένας γνωστός δάσκαλος του διαλογισμού, ο Taisen Deshimaru, έχει πει: ”Μόνο δύο πράγματα έχουν σημασία, η ενέργεια και η δράση”. Τι θέλει να μας πει; Με το να κάνεις καθιστός διαλογισμό, πετυχαίνεις αυτά που γράψαμε παραπάνω. Αυτά τα στοιχεία μας αναζωογονούν και γεμίζουμε ζωτική ενέργεια, αλλά δεν πρέπει να μείνουμε εκεί.

Το Tang Soo Do, μας μαθαίνει να εφαρμόζουμε αυτή την ενέργεια στην πράξη. Το Tang Soo Do, είναι δράση! Κινήσεις, αργές-γρήγορες, μαλακές-σκληρές, μικρές-μεγάλες, μόνοι-μαζί με άλλους. Όλες αυτές τις περιπτώσεις, τις συναντάμε και στην καθημερινή μας ζωή. Στο Tang Soo Do, τις εξασκούμε με την ενέργεια από τον διαλογισμό. Όταν περπατάμε, είναι διαλογισμός. Όταν τρέχουμε ή πηδάμε, είναι διαλογισμός. Όταν οδηγούμε, είναι διαλογισμός. Tang Soo Do και διαλογισμός, ενώνουμε την δράση με την ενέργεια. Καθώς ζούμε την καθημερινότητά μας, εξασκούμαστε στον διαλογισμό σε κίνηση. Ολοκληρωτική συμμετοχή, με όλο μας το είναι στο παρόν.

Όταν κάποιος βλέπει έναν δάσκαλο να εκτελεί ασκήσεις του Tang Soo Do, καθηλώνεται από την ομορφιά και την δύναμη των κινήσεων. Δεν χρειάζεται να εξηγηθεί τώρα, αλλά φαίνεται να προέρχεται όλο αυτό από μέσα του.

Αν αυτό παραμένει μόνο στη σχολή, τότε η άσκηση έχει περιορισμένη αξία. Μελετάμε διαλογισμό σε κίνηση (Tang Soo Do), για να έρθουμε σε επαφή με τον ”εαυτό” μας και να βάλουμε αυτόν τον ”εαυτό” μετά, στην υπηρεσία των άλλων.

Στις παραδοσιακές μαχητικές τέχνες υπάρχουν πολλοί ”τρόποι”: Τζούντο, καράτε, κέντο, αϊκίντο κτλ. Ο διαλογισμός όμως είναι, που τους δίνει ένα μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμφωνώ στη χρήση της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης (e-mail) με σκοπό την λήψη του Newsletter, για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα Πολιτικής Απορρήτου.

Ακολουθήστε μας στα Social Media