Το Tang Soo Do ως Επένδυση στα Παιδιά μας

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΓΡΙΒΑΣ, Οικονομολόγος – Τραπεζικό Στέλεχος

Το θέμα του παρόντος άρθρου το Tang Soo Dο ως Επένδυση στα Παιδιά μας, ήταν αρχική ιδέα του Δάσκαλου μας κ. Μανώλη Μεσσάδου.

Με την ιδιότητα του οικονομολόγου τα τελευταία 32 χρόνια, ως φοιτητής αλλά και ως εργαζόμενος στην Ελλάδα και στην Αμερική σε Τράπεζες και σε χρηματιστηριακές εταιρίες, μετά από προτροπή του Δασκάλου, θα προσπαθήσουμε (σύντομα, περιεκτικά και κατανοητά):

1ον να αναλύσουμε τη θετική επίδραση που έχει το Tang Soo Do (και γενικότερα οι πολεμικές τέχνες) στα παιδιά μας,

2ον να δούμε μαζί, πώς αυτή η σπουδαία πολεμική τέχνη μπορεί να θεωρηθεί ως μελλοντική επένδυση στα παιδιά μας και

3ον να παντρέψουμε (πράγμα λίγο δύσκολο λόγω του αντικειμένου του θέματος) το οικονομικό κόστος της πολεμικής τέχνης με τα οφέλη της άσκησης και της ενασχόλησης των παιδιών μας με το Tang Soo Do.

Εκτός από την ιδιότητα μου ως οικονομολόγος, ξεκίνησα την άσκηση στο Tang Soo Do στην σχολή Dojang του κ. Μεσσάδου πριν από 5,5 χρόνια μετά από δικιά μου επιθυμία, αλλά και από παρότρυνση του μεγάλου γιού μου, έχοντας σήμερα την μαύρη ζώνη 1 Dan.

Ο Δημήτρης με τον οποίο ασκούμαστε μαζί σε εβδομαδιαία βάση, ασχολείται με το Tang Soo Do τα τελευταία 12 χρόνια (από την 1η Δημοτικού στο Ιορδανάκειο Δημοτικό Σχολείο) με δάσκαλο τον κ. Μανώλη Μεσσάδο και έχει αποκτήσει και αυτός την Μαύρη Ζώνη 1 Dan.

Ένιωσα την ανάγκη να ξεκινήσω να ασκούμαι στο Tang Soo Do κυρίως για δύο λόγους:

  • Ο πρώτος και βασικότερος λόγος είναι ότι ήθελα να κάνω κάτι δημιουργικό μαζί με το γιό μου στον ελεύθερο χρόνο μας, ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τη μεταξύ μας σχέση.
  • Ο δεύτερος λόγος είναι η αγάπη που είχα ανέκαθεν για τις πολεμικές τέχνες. Πριν πολλά χρόνια, μαθητής στο γυμνάσιο και το λύκειο, είχα ασχοληθεί για αρκετά χρόνια με το Καράτε και τώρα με το γιό μου, μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεχίσω αυτό που έκανα μικρό παιδί.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ, λοιπόν, είναι «η δέσμευση κεφαλαίων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η οποία αναμένεται να αποφέρει στο μέλλον πρόσθετα κεφάλαια στον επενδυτή».

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ (ως ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ)

Στην περίπτωσή μας, μπορούμε (απλοϊκά σκεπτόμενοι, ας μου επιτραπεί η έκφραση) να ορίσουμε την επένδυση του TangSoo Do στα παιδιά μας ως επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο και όχι σε χρήματα.

Η επένδυση αυτή δεσμεύει:

  • αφενός ένα ποσό μηνιαίων χρήματων – διδάκτρων, που δίνει κάθε γονιός για το παιδί του για να ασχολείται με το TangSooDo και
  • αφετέρου το χρόνο που αφιερώνει ο γονιός (αλλά και το παιδί) στην ενασχόλησή του με την πολεμική τέχνη.

Κάποιοι ερευνητές, όπως η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Φώκιαλη Περσεφόνη (ΧΧ, σελ 29), αναφέρει σε μελέτη της πως:

  • «ανθρώπινο κεφάλαιο για το άτομο ορίζεται ως το σύνολο των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των εμπειριών που διαθέτει το άτομο», ενώ αντίστοιχα
  • «ανθρώπινο κεφάλαιο για την κοινωνία/ οικονομία ορίζεται ως το σύνολο των γνώσεων και των εμπειριών που διαθέτει η κοινωνία/ οικονομία».

Όταν το άτομο αυξάνει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του πραγματώνει επένδυση σε ατομικό ανθρώπινο κεφάλαιο, ενώ το αντίστοιχο συμβαίνει όταν τα άτομα μιας κοινωνίας αυξάνουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους ή/και όταν μια χώρα επενδύει στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψαχαρόπουλο (Ψαχαρόπουλος, 1999):

«το ανθρώπινο κεφάλαιο αναλυτικά, είναι το σύνολο της σοφίας, των γνώσεων, των δεξιοτήτων των ταλέντων, των εμπνεύσεων που οδηγούν σε καινοτομίες ή/ και καθιστούν δυνατή την ανταπόκριση σε μεγάλους στόχους».

«Αποτελεί –προσόν- και κατά μία έννοια -περιουσιακό στοιχείο- που δεν μεταβιβάζεται και συνοδεύει πάντα το άτομο που το κατέχει σε όλη του τη ζωή (Malhorta, 2000)».

ΕΝΝΑΛΑΚΤΙΚΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ TANG SOO DO ΩΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το Tang Soo Do (και γενικότερα το Karate και την εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες) σαν μία Ασφάλιση Υγείας.

Μπορεί να ελπίζετε πως τα παιδιά σας ποτέ δε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το Tang Soo Do, αλλά θα είστε ευτυχείς αν ξέρετε ότι, έστω και μία μόνο φορά καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, θα μπορέσουν να προστατεύσουν αμυνόμενοι τον εαυτό τους, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, αν παραστεί ανάγκη στο μέλλον.

Ας μην ξεχνάμε ότι το Tang Soo Do είναι μία δραστηριότητα, που μπορεί να συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής των παιδιών μας.

Η πράξη έχει δείξει, ότι πολλά παιδιά δεν θα ξεπεράσουν την επιθυμία να εξασκούν τις πολεμικές τέχνες καθώς ενηλικιώνονται, αρκεί να βρίσκονται μέσα σε μία σωστή σχολή με έναν καλό Δάσκαλο (το τελευταίο θα ήθελα να το τονίσω!!!! Παίζει μεγάλο ρόλο ο Δάσκαλος, που βρίσκεται διαχρονικά δίπλα στο παιδί σας και τολμώ να πω ότι συμβάλλει μαζί με εσάς -τους γονείς-, αλλά και τους δασκάλους του στο σχολείο, στο σωστό μεγάλωμα των παιδιών μας).

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, το Tang Soo Do είναι ένας τρόπος ζωής και όχι απλά μία άσκηση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ και ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ TANG SOO DO

Επανερχόμενοι στον ορισμό της Επένδυσης στην χρηματοοικονομική επιστήμη πρέπει να ξέρουμε ότι, μετά την τοποθέτηση των κεφαλαίων σε μία επένδυση έπεται η αξιολόγηση της επένδυσης, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν η τελευταία είναι αποδοτική ή μη (αν δηλαδή η επένδυση έχει την απόδοση που προσδοκούμε ως επενδυτές κατά τη λήψη της επενδυτικής απόφασης).

Στην περίπτωσή μας, η αξιολόγηση της επένδυσης μας στο Tang Soo Do έχει ως απόδοση όχι χρήματα βέβαια, αλλά τα θετικά οφέλη της πολεμικής τέχνης στην διαμόρφωση του χαρακτήρα, στη βελτίωση της υγείας και τη θετική σωματική διάπλαση των παιδιών μας.

Πρόκειται για την εκπαίδευση του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος ούτως ώστε το παιδί να αναγνωρίσει την ισορροπία και να εναρμονιστεί με τη φυσική τάξη του σύμπαντος.

Ειδικότερα, τα οφέλη λοιπόν του Tang Soo Do στα παιδιά μας μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 2 είδη:

  • τα φυσικά οφέλη (σωματική υγεία και ενδυνάμωση) και
  • τα ψυχικά οφέλη (ψυχική και νοητική υγεία και ενδυνάμωση).

Αναλυτικά:

ΦΥΣΙΚΑ ΟΦΕΛΗ.

  1. Βελτίωση αντανακλαστικών και συντονισμού σώματος.
  2. Αυξημένη απόδοση σε όλες τις φυσικές δραστηριότητες.
  3. Αυξημένη σωματική δύναμη, ταχύτητα και αντοχή φτιάχνοντας το παιδί ένα ισχυρό και υγιές σώμα.
  4. Αυξημένη ευελιξία, ευλυγισία και έλεγχος σωματικού βάρους, καλύτερη συνολική φυσική κατάσταση.
  5. Καρδιαγγειακές ασκήσεις που κρατάνε τα παιδιά σε φόρμα.
  6. Βελτιωμένη ισορροπία.
  7. Δυνατότητα υπεράσπισης του εαυτού τους (βελτίωση αυτοάμυνας).

ΨΥΧΙΚΑ ΟΦΕΛΗ.

  1. Βελτίωση συγκέντρωσης και εστίασης προσοχής (βελτίωση ακουστικής ικανότητας και δεξιοτήτων λόγου του παιδιού). Πολλοί γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν ελλειμματική προσοχή ή υπερκινητικότητα, διαπιστώνουν σημαντικά αποτελέσματα με προγράμματα πολεμικών τεχνών, καθώς ο αυτοέλεγχος και η συγκέντρωση είναι ακριβώς οι δεξιότητες που αναπτύσσονται με αυτό το είδος της άσκησης.
  2. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν υπάρχει μία ρουτίνα και ένα πρόγραμμα. Από την στιγμή που έχουν ξεκινήσει την άσκηση του Tang Soo Do σε εβδομαδιαία βάση, αρχίζουν να αισθάνονται ασφαλή, και όταν τα παιδιά νιώθουν ασφαλή συνήθως γίνονται και καλύτεροι μαθητές.
  3. Μείωση του στρες και ικανότητα χαλάρωσης.
  4. Γνώση ότι το παιδί μπορεί να υπερασπισθεί τον εαυτό του (βελτίωση αυτοπεποίθησης μέσα από την βελτίωση της αυτοάμυνας).Το Tang Soo Do βοηθά το παιδί, που πέφτει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο ή στις παρέες του, δίνοντάς του αυτοπεποίθηση και νικηφόρα διάθεση, που χρειάζεται για την καταπολέμηση της παρενόχλησης πριν από την έναρξή της (είναι το γνωστό bulling –σωματικό ή διαδικτυακό).
  5. Αντιμετώπιση από το παιδί διαφόρων αντιπαραθέσεων χωρίς τη χρήση βίας.
  6. Θετική στάση απέναντι στη ζωή μέσα από την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, της αυτοπειθαρχίας και των δεξιοτήτων κοινωνικοποίησης (βελτίωση δεξιοτήτων ομαδικής εργασίας και ικανότητας των παιδιών να κάνουν ευκολότερα μακροχρόνιες και ισχυρές φιλίες).
  7. Αυτοεκτίμηση και αυτοπραγμάτωση.
  8. Σεβασμός του παιδιού για τον εαυτό του και τους γύρω του ανθρώπους.
  9. Ενίσχυση της πειθαρχίας, της εγκράτειας και της αυτοκυριαρχίας. Με την διδασκαλία του Tang Soo Do καλλιεργούνται και αναπτύσσονται στον μαθητή οι έννοιες της ευγένειας και του αυτοέλεγχου.
  10. Γενικότερη θετική συμπεριφορά και βελτίωση του χαρακτήρα του παιδιού σε όλους τους τομείς της ζωής του. Κάποιος που εξασκεί το Tang Soo Do, μικρός ή μεγάλος γίνεται με την πάροδο του χρόνο όλο και λιγότερο επιθετικός (παρά την αντίθετη γενικότερη εντύπωση, που επικρατούσε πριν από κάποια χρόνια). Η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες και ιδιαίτερα με το Tang Soo Do συμβάλλει στην φυσική και πνευματική ισορροπία του ανθρώπου.

ΚΟΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ TANG  SOO DO

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω και ορμώμενος από την προσωπική μου εμπειρία μου, θα ήθελα να τονίσω ότι τα οφέλη προς τα παιδιά αυξάνονται και η επένδυση του Tang Soo Do σε αυτά έχει μεγαλύτερη απόδοση, όταν ιδεατά συνδυάζεται ταυτόχρονα η άσκηση των γονέων με τα παιδιά τους.

Στις σχολές Dojang, στο τμήμα ενηλίκων είμαστε αρκετοί ενήλικες που παρακολουθούν μαθήματα σε καθημερινή βάση, πολλοί εκ των οποίων, συμπεριλαμβανομένου και εμού, είναι γονείς και ασκούνται μαζί με τα παιδιά τους. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας περιορισμός ως προς την ηλικία προκειμένου κάποιος να ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες. Το Tang Soo Do μπορεί να εξασκηθεί τόσο από μικρούς, όσο και από ενήλικες, αρκεί ο υποψήφιος μαθητής να είναι υγιής και να έχει θέληση να γυμναστεί.

Ξέρω ανθρώπους, μεταξύ αυτών και φίλους μου, που ξεκίνησαν τις πολεμικές τέχνες σε ηλικία μετά τα 50, ενώ υπάρχουν πολλοί μαθητές σε διάφορες σχολές πολεμικών τεχνών άνω των 40 ετών, που ασκούνται συστηματικά και λαμβάνουν μέρος σε εξετάσεις ζωνών.

Επίσης, υπάρχουν γονείς-μαθητές, όπως στην δικιά μου περίπτωση, των οποίων τα παιδιά τους είναι μαθητές. Το TangSoo Do είναι ένα σπορ για όλη την οικογένεια!

Στις μέρες μας με δεδομένο το πιεσμένο πρόγραμμά μας, τον περιορισμένο χρόνο και τη καθιστική ζωή που επικρατεί στους ενήλικους, καθώς και το γεγονός ότι τα παιδιά στον ελεύθερο χρόνο τους συνήθως βλέπουν τηλεόραση ή παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, βρήκα ως πρόκληση να ξεκινήσω να γυμνάζομαι με τον γιό μου και να περνάω περισσότερο δημιουργικό χρόνο μαζί του κάνοντας κάτι κοινό που αρέσει και στους δύο μας. Η κοινή άσκησή μας καλλιεργεί και ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη μεταξύ μας στενή σχέση και μας έχει φέρει ακόμα πιο κοντά προς όφελος και των δύο μας.

Ένας ενήλικας και ειδικότερα ένας γονιός γυμνάζεται, όχι μόνο για τη βελτίωση και διατήρηση της δικής του υγείας, αλλά και για το καλό των παιδιών του. Είναι σημαντικό για τον γονιό να αποτελεί σωστό πρότυπο για τα παιδιά του και τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς να προσπαθούν να μείνουν υγιείς και να αθλούνται στο βαθμό που μπορούν.

Η γυμναστική των γονέων με τα παιδιά προσφέρει δημιουργικό χρόνο και καλλιεργεί θετικά τη σχέση τους. Παράλληλα, βοηθάει και τους δύο να μειώσουν την πίεση και το άγχος τους, να νοιώθουν καλύτερα για τον εαυτό τους, αλλά και να νοιώθουν καλύτερα για τον συνασκούμενο τους, το παιδί ή το γονιό τους αντίστοιχα. Η κοινή προσπάθεια για βελτίωση και επίτευξη των στόχων σε κάθε άσκηση αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση και των δύο πλευρών.

Ο γονιός νοιώθει ικανοποίηση από τον εαυτό του γιατί έχει ενεργό ρόλο στην σωστή ανάπτυξη του παιδιού και το παιδί από την πλευρά του νοιώθει ασφάλεια και ικανοποίηση, γιατί έχει δίπλα του τον γονιό του.

Το δικό μας παράδειγμα ως γονείς είναι πολύ σημαντικό για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και τη γενικότερη συμπεριφορά των παιδιών μας.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΟΥ TANG SOO DO ΜΕ ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΙΕΣ

Συμπεραίνοντας, μετά από προσωπική εμπειρία έχοντας 2 παιδιά σε διαφορετική ηλικία (9 και 17 ετών) και μιλώντας εντελώς πρακτικά, θα έλεγα ότι το μηνιαίο κόστος για να παρακολουθήσει ένα παιδί ένα πρόγραμμα Tang Soo Do είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλα αθλήματα και δραστηριότητες (π.χ. ποδόσφαιρο, πισίνα, μπάσκετ, μπαλέτο), λαμβάνοντας υπόψη ότι το παιδί μπορεί να ασκείται ακόμα και σε καθημερινή βάση.

Αν επιπρόσθετα λάβουμε υπόψη και τα πολλαπλά οφέλη, που προσφέρει αυτή η σημαντική πολεμική τέχνη στο παιδί, διαπιστώνουμε ότι:

«το Tang Soo Do αξιολογείται ως μία πολύ αποδοτική επένδυση για τα παιδιά μας (επένδυση όπως είπαμε πάντα σε ανθρώπινο κεφάλαιο και όχι σε χρήματα), στην οποία θα πρέπει κάθε γονιός να συμμετέχει, πληρώνοντας ένα μικρό και λογικό μηναίο χρηματικό τίμημα».

Ολοκληρώνοντας, πιστεύω ότι το Tang Soo Do, εκτός από ένας ολοκληρωμένος τρόπος άσκησης και γυμναστικής μέσα από τον οποίο αποκτώνται παράλληλα γνώσεις αυτοάμυνας, είναι πάνω από όλα διασκέδαση, καθώς αποτελεί εκτόνωση και διέξοδο από το άγχος και την καθημερινότητα και συμβάλλει στην φυσική και πνευματική ισορροπία των παιδιών μας.

Θα κλείσουμε το άρθρο με μία ρήση του Βενιαμίν Φραγκλίνου (17 Ιανουαρίου 170617 Απριλίου 1790), ενός από τους ιδρυτές του έθνους των Η.Π.Α. που συνέταξε μεταξύ άλλων τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α., αξιόλογο πολυμαθή, διακεκριμένο συγγραφέα, πολιτικό, φυσικό επιστήμονα και εφευρέτη με τις ανακαλύψεις και τις θεωρίες του αναφορικά με τον ηλεκτρισμό, σημαντική φιγούρα του Διαφωτισμού:

«Η Επένδυση στη Μόρφωση Αποδίδει τον Καλύτερο Τόκο».

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμφωνώ στη χρήση της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης (e-mail) με σκοπό την λήψη του Newsletter, για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα Πολιτικής Απορρήτου.

Ακολουθήστε μας στα Social Media